1 kg filzett, vékonyan hosszában felszelt csirkemell
1 közepes méretű sütötök héjában készre sütve
só
bors
1 db leveskocka
egy marék dió darálva (lehet mandula vagy pekán is)
víz
liszt vagy őrölt zabpehely
olaj
ELKÉSZÍTÉS:
A csirkemelleket hosszában felszeljük, hogy vékony szeleteket kapjunk, és nagyon óvatosan (egy zacskón át) kissé kikloffoljuk. Sóval meghintjük, majd egyesével kiterítjük. A sütőben előre megsütött tököt a héjáról elválasztjuk és egy tálban villával összenyomkodjuk, egy deci forró vízzel felöntjük, sóval és borssal, valamint a leveskockával ízesítjük, végül a diót is beleforgatjuk. Ha a kapott állag nem krémes, pástétom-szerű, akkor vízzel higíthatjuk, vagy liszttel sűríthetjük. A kapott krémet evőkanállal a kiterített csirkemellekre adagoljuk, óvatosan felgöngyölítjük és leforrázott cérnával, vagy fogpiszkálóval rögzítjük. Ezt követően kiolajozott tepsire tesszük és 25 perc alatt készre sütjük.
TIPP:
Ha még diétásabbá szeretnénk tenni, a feltekert csirkemelleket egyesével csomagoljuk olvasztott vajjal megkent alufóliára, és süssük úgy. Ebben az esetben 15 -20 perc is elég lesz. Ha pedig szaftosabb falatokat szeretnénk kapni, kisüthetjük úgy is, hogy kevés olajba fektetjük, és wokban, serpenyőben lepirítjuk. Ennél a verziónál ügyeljünk arra, hogy a csirkemellet minél vékonyabbra kloffoljuk, hogy jól át tudjanak sülni. Aki pedig kerülné az olajat, egy vajjal kikent tepsibe is teheti, olvasztott vajjal kissé megkenve a tetejét. Itt azt tanácsolnám, hogy a tepsit fedjük le fóliával, hogy a vaj gazdag íze belesülhessen a húsba.