Mákos-málnás piskóta
Előélet:
Azt hiszem fölösleges is lenne újabb piskótatészta recepteket kitalálni és halálra bonyolítani, mikor az emberiség már felfedezte a
legjobbat. Így én sem kísérleteztem, hanem a femina oldaláról merítettem: www.femina.hu/recept/piskota1
Tehát megcsináljuk a piskótát és félretesszük hűlni. Mikor már teljesen kihűlt, egy nagyobb éles késsel ketté szeljük, így meg lesz a két lap, amit majd megtölthetünk az isteni krémmel. Ha nem sikerül teljesen egyenletesre szelni, ne essünk kétségbe, mindig a vastagabbat tegyük alulra, hogy át ne ázzon.
Hozzávalók a krémhez:
1 csomag vanília puding
4 dl tej (mindig kicsit kevesebb, mint amit a zacskó ír a pudinghoz)
4 ek. cukor a pudinghoz, és további kettő a krém végén
1 csomag vaníliás cukor
2-3 ek. vaj
3 ek. liszt
3 ek. mák
3 nagyobb tojás fehérje
20 dkg málna
porcukor
Elkészítés:
A tojásfehérjét habosra keverjük, ha szeretnénk, egy kevés vanília aromával ízesíthetjük, majd mikor már teljesen kemény, a hűtőbe tesszük. A vajat felolvasztjuk, apránként hozzáadjuk a lisztet, vaníliáscukrot és a mákot, majd besűrítjuk, hogy kissé krémes legyen. Félretesszük pihenni, és eközben feltesszük a cukros tejet forrni. A pudingos zacskó leírása szerint elkészítjük azt, mikor pedig sűrűsödni kezd, apránként belekeverjük a vajas masszát is. Ha nem akar sűrűsödni, egy kevés liszttel segíthetünk. Mikor már majdnem krém állagú, levesszük a tűzről, és a tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk.
A kész krém 2/3-át felkenjük a piskótára, majd teleszórjuk málnával. Érdemes figyelni arra, hogy a szélén fél centit szabadon hagyjunk, mert mikor feltesszük a tetőt, a töltelék kicsit kivűlre csúszik. A maradék mákos krémet ráöntjük a málnára, majd óvatosan rányomkodjuk a piskóta tetejét is. Nekem kissé kicsúszott a töltelék, ezért egy nagyobb késsel nyomtam össze a piskótákat.
3 órát pihentetjük a hűtőben, majd porcukorral megszórjuk, és a kívánt méretre szeleteljük. Isteni finomság, ami - ha marad - másnap még finomabb és érettebb ízű lesz.
