Marcarpone krémes málnapite

HOZZÁVALÓK:
tésztához:
250 g liszt
150 g vaj
csipet só
3 ek. cukor
1 tojás

krémhez:
250 g mascarpone krém
250 g sűrített tej(lehetőleg cukrozott)
2 tojás
300 g fagyasztott vagy friss málna
 
ELKÉSZÍTÉS:
A tészta elkészítése:
Egy 24 cm átmérőjű tortaformát vékonyan megkenünk vajjal és félretesszük. Egy keverőtálba a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, a hideg vajat belecsipkedjük. Ezt követően addig gyújruk a masszát, míg teljesen száraz nem lesz, a vaj el nem tűnik benne. Ekkor az előre felvert tojást is hozzáadjuk és addig gyúrjuk tovább, míg sima labdát nem kapunk. (Én még a tojás előtt egy csapott teáskanál sütőport is teszek hozzá, így könnyebb lesz a tészta.) A kész tésztalabdát frissentartó fóliába csomagolom és két órát pihentetem a hűtőben. 
Mikora tészta eleget pihent, kilisztezett gyúródeszkán vagy asztalon fél centi vastagra nyújtom, és lisztes kézzel óvatosan alányúlva a vajas formába csúsztatom. Ez a mennyiségű tészta bőven elég a formába, de én mindig többet készítek, így ha véletlenül kilyukadna a tészta belseje, foltot tehetek rá. Mikor ez kész, a tésztára súlyt teszünk, hogy sütés közben nehogy megemelkedjen. Ez bármilyen nehezék lehet, ami tűzálló, én általában alufóliába csomagolt almát használok, így a végére még egy finom almával is megjutalmazhatom magam. 190 fokon 15 percig sütjük súllyal, majd súly nélkül további 8 percet. A sütőből kivéve rögtön konyharuhával fedjük le. 
 
A krém elkészítése:
A mascarpone sajtot, a sűrített tejet és a tojást óvatosan krémessé keverem, majd kanállal a készre sütött formába öntöm. Krémlapáttal vagy kenőkéssel egyenletesre oszlatom, majd 170-180 fokon 15 perc alatt készre sütöm. Mikor kész, a szilárd krém még képlékeny, ezért nagyon fontos, hogy rögtön sütés után illesszük a krémbe a málnákat, lehetőleg fejjel lefelé. 30 perc pihenés után a krém már kihűl, így körülölelve a málnákat. Ekkor porcukorral megszórjuk és tálaljuk, vagy hűtőben tároljuk. 
 
TIPP:
Mivel a krém sütése után rögtön bele kell tennünk a málnaszemeket, ezért érdemes már jóval előbb megmosni, vagy ha fagyasztott, szűrőben lecsöpögtetni. És ha a látványra is adunk, egy ilyen elegáns süteménynél érdemes kiválogatni a szép szemeket.