Mazsolás kalács
Hozzávalók egy kalácshoz:

- fél csomag élesztőpor
- fél bögre meleg víz
- 1/4 bögre kristálycukor
- 2-3 bögre zabliszt vagy fehérliszt
- 2 tojás
- 3 ek. bögre olaj
- 1 tk só
- Töltelékhez:
- 1 ek. fahéj
- 1/4 bögre kristálycukor
- tetszőleges bögre mazsola
- 2 ek. olvasztott vaj
Elkészítés:
A cukrot, élesztőt és vizet alaposan elkeverjük, majd fokozatosan az olajat, sót és a tojásokat is hozzáforgatjuk, hogy homogén masszát kapjunk. Tíz percig pihentetjük a folyékony állagú tésztát, majd bögrénként hozzáadjuk a lisztet is, és dagasztókarral 5-10 percig megdolgozzuk.
Olajjal átkenve tegyük egy alaposan zárható műanyag edénybe, és tegyük meleg helyre. 1 óra alatt a tészta megkel, és készen áll a töltéshez és fonáshoz.
Miután a tészta megkelt , alaposan gyúrjuk át. A masszát válasszuk három külön részre, majd hosszúkás formában kézzel nyújtsuk ki. Mikor ez kész, a töltelékek három hozzávalóját (a mazsola majd csak a végén lesz) keverjük össze és kenjük be vele a tésztákat.
Végül pedig szórjuk meg mazsolával, és a három hosszúkás tészta egy-egy csücskét összefogva fonjuk össze a csíkokat. Mikor a fonat kész, a fonás két végét csípjük össze és alkossunk belőle karikát.
Kivajazott, magas falú edénybe fektetjük, és fél órát hagyjuk pihenni, hogy a tészta kelhessen még egy picit. Mikor az idő lejár, cukros olvasztott vajjal kenjük meg a tésztánk tetejét, és előmelegített sütőben 160 fokon 40 percig sütjük.
Mikor a kalács már aranybarna és a tűpróbán is átmegy, kivesszük a sütőből, és újabb fél óra pihenő után kivesszük a sütőformából.