Ezt főzd ki!
A gabonafélék fogyasztása, és az abból nyert energia táplálkozásunk közel felét teszi ki, így rendkívül fontos tudnunk, hogy miből is
választhatunk.
Egy másik adat szerint táplálkozásunk 50%-a kukorica, burgonya, rizs és búza, hiszen gyorsan elkészíthetőek, laktatóak és olcsók is. Ám a Földön több mint 150 növényfaj szolgál az emberek táplálékául, így a fent felsorolt alapanyagok igen csak szegényes menünek tűnnek. Az Ezt főzd ki! oldal feladatául tűzte ki, hogy minél több gabonafélével ismertesse meg a kedves olvasókat, és ismeretterjesztés mellett ízletes receptekkel is szolgáljon.
Szó lesz többek között olyan gabonákról is, melyeket magyar őseink is szeretettel használtak, ám a gyorsüzem és az előre feldolgozott alapanyagok mellett szépen, lassan kikopott a konyhánkból. Ilyen többek között a köles, a hajdina vagy a zab.
Ám emelett szó lesz távoli földrészek ősi gabonaféléiről is, mint az inka és azték kultúra alapvető eleme az amaránt, a dél-amerikai quinoa és teff, valamint az afrikai kuszkusz.
Az oldal tartalma egyaránt hasznos a különleges ízeket, kulináris kalandokat kereső szakácsoknak és szakácsnőnek, valamint az egészséges életre vágyóknak is, hiszen az előre fel nem dolgozott, nem finomított élelmiszerek sokkal kímélőbbek a gyomor számára, így az emésztés is gyorsabb lesz.
Emelett igyekszem minden gabonaféle eredetét felkutatni és bemutatni az olvasóknak, hiszen az ősi kultúrák számontartották élelmiszereik jótékony hatását is, így főzés közben nem csak az ízlelőbimbóknak, de egész szervezetünknek kedveskedhetünk.
