Amaránt

Ez a fantasztikus növényi alapanyag talán annak köszönheti magyarországi ismeretlenségét, hogy itthon egy kevésbé hívogató nevet, a disznóparéjt kapta. Az amaránt (maradjunk ennél) eredetileg Amerikából származik, és csak a 18. században hozták be Európába. 
Feljegyzések szerint az inkák és az Andokban élő ősi törzsek is rendszeresen fogyasztottak amarántot, többek között főételnek, vagy puffasztva. Ez utóbbit huautlinak hívták, mely spanyolul vidámságot jelent. A növény eredeti megnevezése, az amaranthos jelentése pedig a soha el nem száradó, mely remek jellemzést ad az egyévi növénynek. Mikor a szár és a levelek már elszáradnak, a magok akkor is magukban tartják a nedvességet, így bármikor fogyasztható. Szerencsére ezt a tulajdonságát megőrzi fogyasztás után is, így segít a bőr megújításában, és a mindennapi hidratálásban. 
Az amaránt gluténmentes, így tökéletesen fogyasztható lisztérzékenyek körében is, valamint álgabonaként fontos tápértékeket biztosíthat a búzaféléket kerülők körében is. 
És hogy miért is érdemes enni? "Jelentős növényi forrása a metionin (májregeneráló), lizin (izom- és csonterősítő) és arginin (szív- és érvédő, potenciajavító) nevű aminosavaknak. Igen magas a kalcium- és a magnéziumtartalma, de bőven található benne kálium, vas, réz és cink is. Vitaminok tekintetében a B1-, B2- és az E-vitamin-tartalma kiemelkedő. Említést érdemel a növény P-vitamin-tartalma is, mely által kötőszövet és érfalerősítő hatással is büszkélkedhet. "
Az amaránt nem hiába volt az inkák kincse, hiszen rengeteg jótékony összetevőjének köszönhetően kész orvosságként szolgált, és szolgál ma is. Bátran ajánlom szívbetegeknek és érrendszeri problémákkal küzdőknek, de levertségre, izomlázra és gyomorbajokra is tökéletes. Mindemellett az amaránt tökéletes alapanyaga lehet egy folyamatos fizikai munkát végző embernek, hiszen fehérjetartalma magas, és 75%-a hasznosul, így csodás fehérjepótlóként üzemel. Fogyasztása mindemellett egyszerű, hiszen belekeverhetjük joghurtokba, salátákba, tálalhatjuk főételként vagy kásagyanánt, készíthetjük édesen vagy sósan, és még puffasztva is, ha nassolni támad kedvünk. Puffasztott változata is kapható a boltokban, így meg sem kell érte dolgozni. ;)
Elkészítés:
Mint eddig minden alapanyag, az amaránt elkészítése sem igényel mesterszakácsi tapasztalatokat, hiszen aki tud rizst csinálni, annak menni fog ez is. Egy egység amarántot teszünk két egység vízbe, felforraljuk, majd 20 perc alatt kislángon készre főzzük. Az amaránt lazább szerkezetű, mint a rizs, ezért nem igényel sem pirítást, sem zsiradékot. 
Tipp: 
A kész amarántot egy kevés fűszeres vajjal összekeverve isteni köretet kapunk. 
 
Fontos:
A kész amaránt térfogata háromszorosa a nyers alapanyagnak, ezért az edény választásánál erre is ügyeljünk!