Ezt a gabonafélét több kúltúra is szívesen fogyasztotta, ám a rizs elterjedésével lassan a gersli háttérbe szorult, és sokáig csak bioháztartások polcain találkozhattunk vele. Ám szerencsére a modern konyha ismét felkarolta, és mára már több neves étterem gourmé ínyecségei között is megtalálhatjuk.
A gerli már évezredekkel korábban is jelen volt az étkezésekkor, például a vikingek és a gladiátorok is fogyasztották, hiszen remek energiforrásként üzemel ám az egyiptomiak már erjesztett italt készítettek belőle.Manapság leginkább a zsidó konyhákban fordul elő, hiszen ott olyan mindennapos étel ez, mint Kínában a rizs. Emellett megtalálhatjuk még Tibetben, Marokkóban (süteményeket készítenek belőle) és Japánban is. Ez utóbbiban szépítőszerként fogyasztják. Érdekesség, hogy a tibetiek azért fogyasztanak gerslit, mert hidegtűrő tulajdonsága miatt még 4000 méter magasan is megterem, ezért akármilyen zord időjárásnál is biztos energiaforrást jelent.
Felhasználás:
A gerslit leginkább a rizs helyettesítésére használják, ám főzéséhez több idő kell, ezért gyakran inkább az instant rizst választják. Ez már csak azért is rossz döntés, mert a nyers alapanyag jóval több tápértéket tartalmaz, mint a rizs, és különleges ízének köszönhetően a már rég megunt recepteknek is új hangulatot kölcsönöz.
Remek levesbetét vagy saláta alapanyagként is szolgálhat, sőt a mediterrán országokban gyakran készítenek belőle tejberizs-szerű édességet is, amikhez legtöbbször piros bogyósgyümölcsöket kevernek, így előhozva a gersli karakters ízét.
Elkészítés:
A gerslit érdemes 2-3 órával (vagy akár egy éjszakával) a főzés előtt beáztatni, így lerövidíthető a főzési ideje. Ha a gerslit, mint köretet szeretném tálalni, dupla mennyiségű vízzel felteszem főni, ízesítem és forrástól számított 20-25 perc alatt puhára főzöm. Eközben érdemes gyakran kevergetni, hogy nehogy letapadjon. Ezután leveszem a tűzről, és konyharuhával lefedem az edényt, hogy a gőz egy részében további 20 perc alatt puhára párolódjon.
Fontos azonban, hogyha a gersli nem köretként készül, akkor általában a rizottó szószában fő meg, vagy a levesben puhul. Mindig olvassuk el a receptet, és csak akkor főzzük meg előre, hogyha az adott étel KÉSZ gerslit kíván.