Kuszkusz
A kuszkusz, vagy másnéven couscous az észak-afrikai törzsek egy ősi csoportjától, a berberektől származik. Az étel már ezer éve nemzeti fogás, ám Amerikában és Európában kevésbé elterjed.
A kuszkusz a gyarmatosítás során jutott el először Brazília partjaira, majd egész Amerikában, később pedig Szicílián és Olaszországon át egész Európában. Andalúzián át az Indonéziai-félszigetre már az arabok vitték a mesés sárga gabonafélét, ott taboulé néven vált híressé az ebből készített mesés nemzeti saláta.
De hogy mi is a kuszkusz?
Eredetileg egy durumbúza-darából készített tészta, melyet kézzel sodortak parányi gombócokká, amit aztán a napon megszárítva tartósítottak. Szerencsére napjainkban ennek előkészített, előgőzölt verziója kapható a boltokban, mely tíz perc párolás után konyhakész. És bár előre megmunkált alapanyagról van szó, mégis teljesen bió, hiszen a szárítási folyamatnak köszönhetően nem szükséges mesterséges kemikália az előállításához.
Egyszerű, mint az 1x1
A kuszkusz elkészítés éppolyan egyszerű, mint amilyen csodálatos az íze. Egy bögre nyers kuszkuszból két bögre főtt lesz, így ezt előre kalkuláljuk bele, mikor fazekat választunk. Egy bögre alapanyaghoz két bögre vegetás vizet forralunk, majd a tűzről levéve fedő alatt 5 percet pihentetjük. Mikor ez megtörtént a felpuffadt szemeket 1-2 perc alatt átkeverjük, és már fogyaszthatjuk is, vagy hozzásüthetjük a többi hozzávalót
Ahogy azt a Wikipédia oldalán is láthatjuk, a kuszkusz tápanyagokban és vitaminokban gazdag, valamint remek káliumforrás, így mindenkinek bátran ajánlom.
Tápértékadatok
Kalória (kcal) 112 |