Quinoa
A quinoa (ejtsd: kinoá) egy dél-amerikai növény parányi magja, melyet napjainkban elsősorban Peruban és Bolíviában termesztenek. Gyors elkészítésének, és semleges ízének köszönhetően a nyugati konyha új sztárjaként találkozhattunk vele az elmúlt években, és a tudatos táplálkozást követő hírességeknek köszönhetően ma már egyre több helyen fordul elő.
Ez a mag, mint álgabona szintén gluténmentes táplálék, így a lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, ráadásul megannyi jótékony tápanyagának köszönhetően remek alapja szinte bármelyik fogyókúrának is:.jpg)
Tápértékadatok
Kalória (kcal) 367 |
Mindezek mellett, a quinoa újrafelfedezése olyan nagy sikert aratott, hogy a 2013-as évet, többek között ennek a növénynek is címezték. Amerikában felkapottá vált, számos diéta ráépült, és a legelegánsabb éttermek tucatjával dobták piacra a fantasztikusabbnál fantasztikusabb recepteket. Egyedülállóan magas, 9 enzimet tartalmazó alapanyagként a quinoa az egyik leghatásosabb immunerősítő, és a benne található magas magnéziumszint miatt gyakran ajánlják depresszióra és hangulatingadozásra is.
Bár hazánkban még kevésbé elterjedt, könnyű elkészítésének és viszonylag alacsony árának köszönhetően remélhetőleg lassan itt is gyökeret ver, mint mindennapi étel.
Elkészítése:
1 bögre nyers quinoahoz (előtte alaposan átmossuk, hogy a tejfehér keményítő lejöjjön róla) másfél bögre vizet öntünk, egy csipet sóval fűszerezzük és felforraljuk egy nagyobb edényben, hiszen a főtt quino térfogata duplája a nyersnek. Ha az étel már forr, levesszük a tűzről, lefedjük és 16-18 percig hagyjuk párolódni. Ezt követően alaposan átforgatjuk, ezt 5 perc alatt többször is megtesszük, és már tálalható is.
Néha a végső keverésnél még egy kis vajat is tesznek hozzá, az olasz konyhákban pedig egy teáskanál fehérborral gazdagítják, mikor leveszik a tűzről. Így a boros párlat fantasztikus illatot kölcsönöz a quinoának.