Az előétel közismert szerepe, hogy meghozza a vendégek étvágyát. A francia, illetve itáliai hagyomány már a reneszánsz idején indult, ahol sajtot és különféle gyümölcsöket szolgáltak fel, és filozófiai beszélgetések mellett várták, hogy a nők felszolgálják a főételek sokaságát.
Ennek azonban élettani hatása is van, hiszen a könnyű falatok felkészítik a gyomrot a nehezebb falatokra. A sajt meghozza étvágyunkat, a zöldségek elősegítik az emésztést, a leves pedig nyugtatja és tágítja a gyomrot.
Az előételek egyetlen szabálya, hogy figyelni kell a fűszerekre, hiszen egy éhes gyomor nem tudja tolerálni az erős ízeket, illetve a nyálkahártya sincs még felkészülve az ízek kavalkádjára. Éppen ezért semleges ízű finomságokat tálaljunk, és inkább a változatosságokra, a színekre fektessük a hangsúlyt.