Lencsegolyók salátaágyon

Hozzávalók 60 gombóchoz:
6 csésze barna lencse
1 kis fej lilahagyma
6 kisebb sárgarépa
egy negyed zeller
1 tk. fokhagymakrém
kakukkfű
1 nagy paradicsomkonzerv
6-8 fej csiperkegomba (apróra vágva)
6-7 S-es tojás
reszelt sajt ízlés szerint
fél csésze kenyérmorzsa
petrezselyem
2-3 ek. darált dió
pirosretek
koktélparadicsom
olíva olaj

bors
 
Elkészítés:

A lencsét főzzük meg! (Előáztatás szükséges!) Mikor a víz forrni kezd, a lencse kész, mert a salátához nem kell teljesen puhára főzni. Csepegtessük le, majd hagyjuk kihűlni.
 
A felaprított vöröshagymát, a vékony csíkokra szeletelt répát, zellert, a zúzott fokhagymát, kakukkfüvet kevés olajon megpirítjuk. Mikor a hagyma már aranybarnára pirult, lassan keverjük hozzá a paradicsomszószt, és közepes lángon még három percig főzzük. Ezután adjuk hozzá a gombát, és 10-15 percig főzzük, míg a felesleges szaft el nem párolog. Az étel akkor kész, mikor eléri a krémes állagot.
 
A keveréket tegyük egy tiszta tányérba, és miután lehűlt keverjük hozzá a hideg lencsét, a tojásokat, a sajtot, zsemlemorzsát, a diót és a fűszereket, majd keverjük homogénné. 25 percig hűtsd a hűtőben, eközben pedig melegítsd elő a sütőt 180 fokra. 
 
Formálj golyókat a masszából és harminc percig süsd őket az előmelegített sütőben.
 
Tipp:
A lencsegolyók akkor lesznek ropogósak, ha a tepsit 1-2 ek. olajjal kikened és zsemlemorzsát szórsz rá.
 
Tálalás:
A lencsegolyókat forrón tálaljuk madársaláta ágyon, amit retekkel, koktélparadicsommal és apró diódarabokkal gazdagítunk. A salátát frissessége megtartása érdekében egy ek. olajjal locsoljuk meg.