Ceruzababba rejtett csirke

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg darabolt csirke (mell, felső comb, alsó comb, szárny)
1 kg prémium ceruzabab
4-5 szem nagyobb krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
2 pohár nagy tejföl
2 ek. vaj
só, bors, vegeta
25 dkg reszelt sajt
 
Elkészítés:
A húst megmossuk és besózzuk, a fagyasztott babot kiolvasztjuk és lecsepegtetjük, a krumplikat pedig alapos mosás után vastagabb karikákra szeleteljük. Egy kivajazott, mély tűzálló edénybe rétegesen belehelyezzük a bab valamint a krumpli felét és a húsokat, majd ráöntjük a fűszeres tejföl fejét. A tejfölös rétegre fektetjük az előzőleg vékony szeletekre vágott vöröshagymát, ha kell, rétegekre szedjük, így kevésbé lesz erős az íze. Ezt követően a maradék krumpli rá pedig a bab következik és a tejföl második fele. Ügyeljünk, hogy a tejföl az edény szélén is lefolyjon. A rétegeket reszelt sajttal szórjuk meg, majd lefedve, előmelegített sütőben 20 percig sütjük 180 fokon. Majd levesszük a fedőt, és további 15 percig sütjük, hogy a zöldségekből kifőtt lé el tudjon párologni.
 
Tipp:
A csirkés egytálétel egy másik variációjában a fűszeres tejfölt paradicsomos szósszal helyettesíthetjük. Az olasz változatban a szószt egy nagy konzerv paradicsomszósz, 3 ek. Ketchup, egy csepp csípős Piros Arany, egy ek. liszt, és friss zöldfűszerek alkotják.