Gombamártásos sertésérmék
Hozzávalók:
500g sertésszelet (combból vagy karajból)
2+3 ek. vaj
150g gomba szeletelve (egy kevés olívaolajon előre lepirítva)
¼ bögre hagyma apróra felkockázca
1 gerezd fokhagyma zúzva
1½ ek. liszt½ bögle Marsala vagy Sherry
4 dl vízben feloldott leveskocka
tárkony ízlés szerint (szárítva 2 ek.)
150 g főzőtejszín vagy tejföl
só, bors és vegeta
Elkészítés:
A sertésszeleteket 2 evőkanál olvasztott vajon enyhén megpirítjuk, épp hogy csak egy pirosas kérget kapjon. Ha forró a vaj, ehhez elég 3-4 perc is.Ekkor a szeletek angolosak, tehát kérgük van, de belül véresek. Ha ezt nem annyira kedveljük, lassabb fokozaton pirítsuk a sertést, és érdemes fedőt is rátenni. Így pirítás helyett inkább párolódnak. Átsültebb szeletekért 8-10 perc szükséges. (Talán egy kevéssel több vaj is kellene hozzá pluszba). Ha ez kész, kivesszük a vajból, és a további 3 evőkanállal is hozzá olvasztunk. A hagymát, fokhagymát lassú tűzön megpirítjuk, ügyelve arra, hogy lene égjen, majd apránként beleforgatjuk a lisztet is. Mikor már teljesen beszívta a vaj és hagyma, a Sherryt is kortyonként hozzáöntjük és folyamatosan kevergetjük. Az alkoholos főzés lényege, hogy lassú tűzön főzve az alkohol ereje elszáll, de a zamat és az illat megmarad. Mikor már fortyog a mártás, tárkonnyal és sóval, borssal fűszerezzük, majd a tűzről levéve a tejszínt is hozzáadjuk hőkiegyenlítéssel. (lsd. a lap alján). A tejszínes mártást botmixerrel teljesen krémessé keverjük. 8-10 percig lassú tűzön melegítjük, majd az előre lepirított gombát is beleforgatjuk és forrásig tovább főzzük.
A már kész sertés szeleteket újramelegítjük, ízlésesen fehér tányérra fektetjük és a forró mártással leborítjuk, rozmaringos krumplipürével tálaljuk. Száraz fehérbort szolgálunk fel hozzá.