3 dl tej
1 egész nyúl darabolva (lásd az alábbi linken: itt)
250 ml paradicsomszósz
200 g vaj (nem maragarin)
4 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma apróra vágva
2-3 ek. olíva olaj
rozmaring
tárkony
édes pirospaprika
só, bors, vegeta
1,5 dl száraz bor
2 sárgarépa vagy ízlés szerint egy bögre mirelit cukorborsó
Elkészítés:
A nyúlhúst egy éjszakán át tejbe áztatva pihentetjük, ez segíti a húst, hogy hamarabb megfőjjön, és omlósabb legyen.
A vöröshagymát apróra vágom, a fokhagyma gerezdjeit hosszában a lehető legvékonyabbra szeletelem és kevés olíva olajon megpirítom. Egy tálban összeöntöm a paradicsomszósszal (aki kedveli a paradicsomot, a darabos verziót is használhatja) és a fűszerekkel. A húsokat lecsöpögtetjük, és alaposan bele masszírozzuk a paradicsomos pácba. Ha időnk engedi, egy-két órát állni hagyjuk.
Tipp: Az előző esti áztatásból megmaradt tejet nem érdemes kiönteni, hiszene köretként csinálhatunk vegetás burgonyapürét is, aminek elkészítéséhez tökéletesen felhasználható a hideg tej.
Amúgy a húsok a pácban pihennek, egy nagy wokban, vagy egy széles - lapos edényben felolvasztjuk a vajat, és mikor már kissé habos, óvatosan beleöntjük a bort is. Felforraljuk, majd a nyúlhúsokat egyesével belefektetjük, fedő alatt 3-4 percig pároljuk közepes hőfokon, majd megfordítjuk és újabb 3-4 percig pároljuk. A kész húsokat tepsibe fektetjük.
Ha minden hús átpirult, a sárgarépákat megpucoljuk, tetszőleges méretűre felszeljük és a tepsibe szórjuk. A megmaradt boros vajat és ami a pácból hátra maradt összemelegítjük, majd ráöntjük a húsra és a répákra, majd fedővel letakarva 1,5 óráig főzzük 180 fokon. Közben néha rápillantunk, és mikor már majdnem kész, a fedőt is eltávolítva pirítjuk tovább.
Tipp: Aki a zamatokra is ad, néhány fokhagymát keresztve vágva a húsok mellé szórhat, ez krémesen lággyá sül majd, és az illata a tepsiben marad. Úgyanígy járhatunk el egy friss ág tárkonnyal is.
Tálalás:
Hagymás törtkrumplival, burgonyapürével vagy zöldséges főttkrumplival érdemes fogyasztani, a tökéletes bor pedig a főzéshez használt palack. Így a bor zamata visszaköszön a tányérról és a pohárból is.