Sült máj színesen

HOZZÁVALÓK:
1 kg máj
40 dkg színes paprika
20-30 dkg gomba tetszés szerint
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
olaj
bors
fokhagymapor
vegeta
(kevés zsíros szalonna)
 
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldségeket előkészítjük az ételhez: a paprikákat megmossuk, és hosszúkás csíkokra szeljük, majd a gombákkal is ugyanígy teszünk, a fokhagymákat pedig megpucoljuk, és apró vágásokat ejtünk rajta anélkül, hogy felvágnánk. 
A májat tetszőleges nagyságságúra szeljük, és egy kevés olajon a nagy darabokra vágott hagymákkal együtt félkészre pirítjuk. Ezalatt a fent felsorolt fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük. Nem kell teljesen lepirítanunk, mert utána még a sütőben is továbbsütjük majd.
 
Egy mélyebb tepsiben vagy római tálban fejezzük be az ételt. Egy kevés olajjal kikenjük a tepsit, majd az előkészített zöldésgeket és a májat a szafttal és hagymával együtt összeönjük és óvatosan fakanállal átforgatjuk. A tetejét egy csipet fokhagymaporral még megszórjuk, majd a tepsit lefedve 180 fokon készre sütjük körülbelül 20 perc alatt.
 
Mikor már a paprikák is megfonnyadtak, és a máj szaftosan készre sült, a fedőt levéve még öt percig sütjük, majd héjában sült krumplival tálaljuk.
 
TIPP:
 
10-20 dkg vékonyra szeletelt zsírszalonnát hozzáadva még markánsabb és szaftosabb ízeket kaphatunk. Ám zsírtartalma miatt nem kell előrepirítani, elég a tepsiben a zöldségekhez keverni. 
 
Az egész fokhagymagerezdeket a máj alá rejtve a végén puha, krémes állagú finomságot kapunk.