Amerikai szendvicskenyér

Hozzávalók egy 75 dgk-os kenyérhez:
 
 
4 bögre liszt tetszés szerint
(nekem 3 bögre zabliszt és eg bögre fehérliszt)
2 tk. só
fél bögre meleg víz
egy bögre meleg tej
3 ek. olvasztott vaj
1 ek. méz
1 csomag szárított élesztő
 
Elkészítés:
 
Az élesztőt hozzáadjuk az alaposan elkevert tej-víz-vaj-méz keverékhez, és hagyjuk, hogy az élesztőport apró buborékokat képezzen a folyadék felszínén. A sót lassan de alaposan hozzákeverjük, majd bögrénként a lisztet is beleforgatjuk és dagasztókar segítségével 4-5 perc alatt homogén masszát keverünk.
 
Kivajazott kenyérsütőformába vagy magasfalú tepsibe öntve előkészítjük a masszát a sütésre. Olajjal lekenve puha, míg olvasztott vajjal lekenve ropogós kérget kaphatunk.
 
A tésztát 170 fokon 40 perc alatt aranybarnára sütjük, és ha a kenyér átment a tűpróbán kivesszük a sütőből és konyharuhával letakarva 30 percig pihenni hagyjuk.