Francia filléres vekni
		Hozzávalók 75dkg-hez:
	
1 bögre csapmeleg víz
2 tk. élesztőpor
1 tk. cukor
1 ek. olaj
3/4 tk. só
2 1/2 - 3 bögre liszt
1 tojás a ropogós tetőre
Elkészítés:
A vizet, az olajat, cukrot és élesztőt alaposan keverjük el és hagyjuk tíz percig, míg a folyadék buborékos nem lesz. Folyamatos adagolás mellett az előre megsózott lisztet hozzáadjuk és a botmixer, vagy mixer dagasztókarával hólyagosan simává keverjük.
		Mikor a tészta összeállt, olajos kézzel átsimítva jól záródó műanyag edénybe tesszük, és meleg helyen vagy egy lámpa alatt tartva 1,5 órát kelesztjük. Az idő leteltével a tészta levegős lesz, és kezdeti méretének duplájára dagad. 
	
		Ekkor alaposan kilisztezett deszkán lisztes kézzel átgyúrjuk, hogy a levegő távozzon belőle, majd a kívánt formára gyújruk, sütőpapírra tesszük és újabb fél órát hagyjuk pihentetni. Ha csak 10-12 percet szeretnénk vele vacakolni, akkor 50 fokos sütőbe is tehetjük, ez a legideálisabb neki.
		
Ha a cipő enyhén megemelkedett és berepedezett, akkor egy felvert tojással kenjük meg, így ropogós héjat kapunk. Aki a puhábbat kedveli, az sós olvasztott vajat is használhat.
	Ha a cipő enyhén megemelkedett és berepedezett, akkor egy felvert tojással kenjük meg, így ropogós héjat kapunk. Aki a puhábbat kedveli, az sós olvasztott vajat is használhat.
		A cipőt 160 fokon 30 percig sütöm, míg át nem megy a tűpróbán.
	
		Jó étvágyat!