Francia parasztkenyér
Hozzávalók:
1 tk. Só
1 tojás
3 bögre liszt
1 ek. Olaj
1 tk. Cukor
2 tk. Élesztőpor
1 bögre csapmeleg víz
Elkészítés:
Először a szárazanyagokat alaposan elkeverjük, majd a vizet lassanként hozzáöntjük és gyengéden elkeverjük. Olajos kézzel átsimítjuk a masszát és letakarva hagyjuk, hogy a duplájára keljen.
Eközben egy kevéske olajjal kikenünk egy hosszúkás tepsit. A megkelt masszát szintén olajos kézzel kissé hosszúkásra sodorjuk egy lisztes gyúródeszkán, majd a tepsire helyezzük és megkenjük a felvert tojásból és az 1-2 ek. vízből készült páccal.
200 fokon aranybarnára sütjük, majd konyharuha alatt hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A sütőbe tehetünk a forma mellé egy tál hideg vizet, a párolgás ugyanis belül puhává, kívül ropogóssá teszi a tenyeret.