Ír burgonyás kenyér

HOZZÁVALÓK:
1 bögre zúzott főtt krumpli (kb. 4 darab)
2 tojás
fél bögre olvasztott vaj (kicsit kevesebb, mint 100 gramm)
1 ek. cukor
1 ek. só (Himalája sóból kettőt is tehetünk)
2 tk. vegeta
1 csomag szárított élesztő
fél bögre tej
3,5 bögre liszt (akármilyen típusú lehet, mi fele-fele fehér és roszlisztet használunk)
 
ELKÉSZÍTÉS:
 
A krumplikat meghámozzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük őket, majd ha kihűltek, krumplinyomóval összezúzzuk. Hozzáadjuk a sót, vegetát, tojást és az olvasztott vajat is, és homogén állagú masszává keverjük.
 
Eközben a tejet egy perc alatt langyosra melegítjük a mikróban (figyeljünk hogy ne legyen hideg, de forró se, mert akkor elég az élesztő). A tejbe belekeverem a cukrot, majd az élesztőt is, és 5-6 percig hagyom, amíg fel nem habosodik. Ezután ezt, és a lisztet felváltva, kis adagokban a krumplihoz adagolom, és a dagasztókarral alaposan elkeverem. 
 
Egy kiolajozott, alaposan záródó műanyagedénybe öntöm  a masszát és 50 perc alatt hagyom, hogy a duplájára keljen. Ezután egy alaposan kilisztezett deszkán lisztes kézzel formára gyúrom a tésztát, és kiolajozott fémformába fektetve, még 20 percig hagyom, hogy kissé megdagadjon.
 
Aki nem akar 20 percet várni, az 50 fokos sütőben ezt öt percre csökkentheti.
 
Ha a tészta megemelkedett, 180 fokos sütőben 30-40 percig készre sütjük, végül pedig a még forró sütő aljára tesszzük, hogy az alja is kiszáradjon.
 
Jó étvágyat!