Lágykenyér Amish-módra

Hozzávalók 1 kiló kenyérhez:
 
egy csomag élesztőpor
1,5 bögre langyosvíz
két ek. cukor
4 ek. olvasztott vaj
1-2 csipet só
3,5-4 bögre fehér liszt
 
 
Elkészítés:

 

A langyos vízre rászórom az élessztőt, és hagyom, hogy elolvadva buborékokat alkosson rajta. Ez után a cukrot, a sót és az olvasztott vajat is belekeverem, majd mikor már teljesen homogén a folyadék, bögrénként adjuk hozzá a lisztet és dagasztókarral addig dagasszuk, amíg teljesen el nem oszlik a liszt. 

 

Ha a tészta megkívánja, nyugodtan adhatunk hozzá még egy bögre lisztet.

 

Alaposan kiolajozott edénybe öntjük a masszát és egy óra alatt, meleg helyen tartva a duplájára kelesztjük. Mikor ez kész, egy alaposan belisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, míg minden levegő ki nem megy belőle.

 

Egy kivajazott tepsibe tesszük a tésztát és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük a kenyeret.

 

Érdemes figyelni arra is, hogy a kenéyr még a sütőben is emelkedik, ezért olyan edénybe tegyük, hogy ne legyen tele, inkább csak félig.