Sóskérgű cipó
Hozzávalók:

1,5 bögre csapmeleg víz
3-3,5 bögre liszt tetszés szerint
(nekem egy bögre teljeskiörlésű zabliszt és a maradék fehérliszt)
1 púpos tk.élesztőpor
2-3 tk. só
Elkészítés:
A csapmeleg vízbe beletesszük az élesztőt, és keverés NÉLKÜL hagyjuk, hogy a folyadék enyhén buborékossá váljon. Ezt követően a sót beleforgatjuk, majd bögrénként a lisztet is. 10-12 perc dagasztás, vagy dagasztókarral 3-4 perc után kiolajozott, zárható műanyagedénybe tesszük, és egy rát hagyjuk pihenni, míg a tészta a duplájára nem kel.
Alaposan kilisztezett gyúródászráka tesszük a megkelt masszát, és fél bögrényi liszt segítségével simává gyúrjuk azt. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, olívaolajjal megkenjük a tetején, és egy éles késsel tetszőlegesen beirdaljuk azt.
Előmelegített sütőben 170 fokon 30-35 percig sütjük, míg a beleszúrt hústű tisztán nem jön ki a kenyérből. A sütőből kivéve vízzel sprickoljuk , és konyharuhával takarjuk le, míg ki nem hűl.
Tipp:
Aki a ropogósabb kérget szereti, a sütő aljára tegyen egy bögrényi gőzőlgő vizet. Figyelem! A bögre tűzálló legyen.