Alternatív chipsek

1. Almachips
4 nagyobb almát megmosunk, és héjával együtt olyan vékonyra szeleteljük, amennyire csak tudjuk. (Ízlés szerint a csutkát is bent hagyhatjuk). Egy csomag vaníliáscukrot egy teáskanál fahéjjal összekeverünk, és a szirmokat megforgatjuk benne.
Eközben egy tepsit sütőpapírral bélelünk és belefektetjük az almaszeleteket. Ha a citrom zamatát is szeretnénk érezni rajta, egy szelet citromot kinyomkodhatunk, és immár leve nélkül a tepsi közepére fektetjük. 165 fokon fél óra alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve újabb negyed óráig szárítjuk.

2. Céklachips
3 közepes céklát meghámozunk és extravékony szeletekre szeljük. Egy nagyobb keverőtálban két evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval összeforgatjuk, majd előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 20 percig sütjük 160 fokon. Jobb, ha a tepsit fóliával letakarjuk, így nem lesz kemény, csak ropogós. Mikor a szeletek elkezdenek száradni, levesszük a fóliát, megforgatjuk a chipseket és újabb 10 percig sütjük. A sütőből kivéve egy éjszakán át hagyjuk száradni, és már fogyaszthatjuk is.

3. Burgonyachips, ahogy még sosem láttad.
4-5 krumplit alaposan megmosunk, majd héjával együtt olyan vékonyra szeleteljük, amennyire csak tudjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és enyhén megkenjük őket olajjal. Eközben egy marék zsírszegény előrekockázott bacont reszelt sajttal, borssal és sóval összeforgatunk, majd a kapott mixet kávéskanállal a chipsekre adagoljuk. 160 fokon 15-20 perc alatt zamatossá sütjük, majd tálaljuk.
Tipp: ha csínján bánunk a baconnel, nem fog leesni a krumpli tetejéről, és ehetjük úgy, mint a bolti rokonát.

4. Sütőtökchips
A sütőtök nyakát, ahol még nincs mag meghámozzuk, és zöldségszeletelővel a lehető levékonyabbra szeleteljük. Egy kevés olívaolajban megforgatjuk, egy csipet sóval megsózzuk (aki édesen szereti helyettesítheti fahéjas cukorral), és sütőpapíros tepsire fektetve 5-8 perc alatt 170 fokon ropogósra sütjük. Folyamatosan figyeljük, mert minden sütőtöknek más idő szükséges a nedvességtartalmától függően.

5. Egyéb lehetőségek
Ahogy az almát, más gyümölcsöket is megsüthetünk, hiszen a lényeg, hogy vékony legyen, és finom. Tippek: kivi, füge, ananász, körte ...