HOZZÁVALÓK:
egész sütőtök készre sütve
30-40 dkg gersli készre főzve
2 fej kisebb vöröshagyma
3 dl főzőtejszín (ízlés szerint variálható)
2 gerezd fokhagyma zúzva
15 dkg vaj
2 dl víz
1 leveskocka
tárkony VAGY kapor
só,bors,vegeta
ínyenceknek egy marék reszelt sajt
ELKÉSZÍTÉS:
A vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon lepirítjuk, a sütőtök darabjait hozzáadjuk és közepes lángon kissé lepirítjuk. A vajat beledobjuk, és tovább melegítjük, hogy az elolvadjon, de már nem pirítunk. Eközben a két deci vizet mikróban felforrósítjuk és a leveskockát feloldjuk benne, majd a sütőtökhöz hozzákeverjük. Sóval, borssal és vegetával ízesítjük, majd kissé lepirítjuk az egészet. Ekkor hozzáadjuk a fő fűszert, ami ízlés szerint lehet a kapor vagy a tárkony. !Fontos, hogy a kettőt sose használjuk együtt! A kapor az intenzívebb ízeket kedvelőknek lehet jobb választás, míg a tárkony - amit legtöbbször vadételekbe teszünk - inkább a krémesebb ízekért felelős. Ha már a főfűszer is érezteti illatát, a tejszínt is hozzáöntjük és felfőzzük. Ha extra krémes ételt szeretnénk kapni, egy nagy fakanál tejföllel is megspékelhetjük. Mikor az egész átfő, alacsony fokozatra kapcsoljuk és a kész gerslit is beleforgatva 12-15 percig főzzük. A kész gersli már puha, de még be fogja szívni a sütőtök krémét is, így az átveszi annak ízét. A kész ételt friss petrezselyemmel megszórjuk, és forrón tálaljuk.
TIPP:
A sütőtököt már előzőleg készre kell sütni, így az már puha és omlós lesz, mikor beleforgatjuk a hagymába. Éppen ezért a főzés során magától is krémessé fő, ám ha mégis kockákban maradna, botmixerrel is rásegíthetünk.
Ínyenc kuktáink főzés után, mikor már az edényt levettük a tűzről, apránként beleverhetnek egy kevés sajtot is, így a krémesség a maximumra hág. Isteni finom!
Jó tanács, hogy a parnezánt nem kell már tovább főzni, elég ha beleszórjuk és megkeverjük, de ha egyszerű reszelt trappistát szeretnénk használni, akkor érdemes rámelegíteni még, hiszen a trappista jóval zsírosabb a parmezánnál, így nehezebben is olvad bele a már kész ételbe.