1 kisebb sütőtök hámozva, kimagozva és felkockázva
3 ek. márkázott vaj
2-3 ek. olívaolaj
1/2 ek. só
csilipor, bors, vegeta
1/2 vöröshagyma apróra kockázva
1 1/2 bögre rizs
1 1/2 liter víz
2 leveskocka
1 mk. kurkuma
1 dl főzőtejszín
1/2 b reszelt sajt
Elkészítés:
Az olívaolajon megpirítjuk a sütőtököt, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a csiliport, borsot és vegetát tetszés szerint. A sütőtök akkor jó, ha már aranybarnás szélei vannak, villával könnyen átszúrható, de darabjaira még nem esik. Hagyjuk pihenni.
Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a hagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk a riszt és 2-3 perc alatt megpirítjuk. A hőfokot alacsonyra állítjuk, és a vízben feloldott leveskockát lassan adagolva hozzákeverjük. A riszt akkor lesz tökéletes állagú, ha már nem nyeli el a vizet, és kezd megpuhulni. A tűzről levéve kissé megsózzuk a kész rizst, és fedőt teszünk rá. 2 percenként kevergetjük, hogy ne legyen csomós.
Mikor a risz már tökéletes állagú, hozzákeverjük a kurkumát, a sütőtököt minden zsiradékával együtt, majd a főzőtejszínt is. Közepes lángra visszatéve kissé összepirítjuk az ízeket, majd a tűzről újra levéve a sajtot is beleforgatjuk.
Fontos!
A kész sütőtök könnyen málik, ezért óvatosan kevergessük, különben bébipürét fogunk vacsorázni.
Tipp!
Az ínyencek tálaláskor balzsemecettel is meglocsolhatják.