Almás céklakrémleves

HOZZÁVALÓK:
4 cékla
3 kisebb alma
2 tyúkhúsleves kocka
1 ek. só
1 ek. bors
1 ek. cukor
2 ek. őrölt kömény
2 dl joghurt vagy főzőtejszín
 
ELKÉSZÍTÉS:
A céklát (ahogy azt a krumplival is tesszük), alapos mosás után meghámozzuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Eközben az almákat is meghámozzuk, és csutkájukat eltávolítva a céklával azonos méretűre vágjuk. Mikor a cékla már olyan puha, hogy a villát könnyedén beleszújruk, az almát is hozzáadjuk, majd a leveskockát is feloldjuk a levesben. 
További 12-15 percig közepes lángon főzzük, ezalatt a fent említett fűszerekkel ízesítjük, és folyamatosan kóstolgatjuk. Mikor már az almák is puhák, tűzről levéve lassan beleforgatjuk a főzőtejszínt is, majd botmixerrel 5-7 perc alatt krémessé pépesítjük. (Hasznos tipp, hogyha egy előre kimert kisebb mennyiségű lében oszlatjuk el a tejszínt, elkerüljük a csomós állapot.) 
 
Amennyiben joghurtot szeretnénk használni, előtte 1-2 csapott evőkanál lisztel sűrítjük azt.
 
TIPP:
A cékla nagyon megfogja a műanyagot és a bőrünket is, ezért érdemes gumikesztűben pucolni, és fémedényben tárolni.