Gyömbéres sárgarépakrémleves

Hozzávalók 8 tál leveshez:

2 ek.  olívaolaj
1 vöröshagyma apróra kockázva
1 gerezd fokhagyma zúzva
10 db sárgarépa hámozva és felkarikázva
1 1/2 l víz
kb. 1 cm gyömbér frissen reszelve
2 leveskocka
1 kisebb citrom leve (vagy 1 ek. citromlé)

2 dl joghurt
só, bors, vegeta


Elkészítés:

Az olívaolajat felforrósítjuk, és közepes lángon 6-8 perc alatt megpirítjuk a hagymát, majd a gyömbért és a fokhagymát is hozzápirítjuk, míg illatozni nem kezd. (kb. 1-2 perc). A sárgarépakarikákat beleforgatjuk, kissé megpirítjuk, majd a vízzel és leveskockával felöntjük. A kívánt módon fűszerezzük.

20-25 percig fedő alatt főzzük, míg meg nem puhulnak a répakarikák, majd a tűzről levéve hagyjuk, hogy kissé kihűljön. Ha már nem gőzölög a levest botmixerrel pürésítjük. Ha sűrű, langyos vízzel higítjuk, majd hagyjuk hogy kihűljön. (kb. 2 óra.)

A joghurtot a citrom levével és egy kevés vízzel homogén állagúvá higítjuk, és mikor már csomómentes, hozzáadjuk a leveshez. Tálanként újramelegítve fogyasztjuk.


Fontos!

Ha a joghurtot a még meleg levesbe keverjük, a leves megsavanyodhat, és hamarabb is romlik. 

Aki mégsem akar két órát várni, az tálalás után, a saját tányérjába keverje a joghurtot. Így azonos ízhatást ér el, és nem romlik meg a maradék.