Lilaleves - a káposzta és krumpli barátsága -

Hozzávalók 4 adaghoz:
3 közepes krumpli kockára vágva
1 vöröshagyma
1 fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
1 zöldségleves-kocka
1 liter víz
2-3 ek. almaecet a leves halványításához
1 fél fej lilakáposzta felkockázva (kb. négy bögre)
1 tk. cukor
1ek. mustár
1 ek. kapor
1 tk. őrölt koriander (vagy 5-8 szem egész)
bors
 
Elkészítés:
A krumplit megmossuk, meghámozzuk, majd kockára vágva éppen annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje és puhára főzzük. Ezt követően leszűrjük és félretesszük. 
A vöröshagymát, fokhagymát és fehérrépát a lehető legkisebbre szeleteljük, majd egy kevés olajon megpirítjuk őket. Mikor már aranybarnára sültek, hozzáadjuk a víz felét és a leveskockát. Addig forraljuk, míg el nem oszlik teljesen a kocka.
A káposzta felső leveleit leszedjük, a torzsát kivágjuk, majd a megmaradt részt a krumplival azonos méretre vágjuk., és hozzákeverjük az addigra már lobogó alaplevünkhöz. Közepes lángon 12-15 percig főzzük, majd mikor már a káposztalevelek megpuhultak, beletesszük a főtt krumpli felét, és konyhai robotmixerrel krémessé tesszük.
Hozzátesszük a cukrot, mustárt* (lásd a lap alján), kaprot, sót, borsot és koriandert, majd újabb 10-12 percig főzzük közepes lángon, hogy az ízek összeérjenek. 
A tűzről levéve lassan hozzáadjuk az almaecetet is, így elérjük a kívánt színhatást. Amennyiben nem akad otthon almaecet, a levesünk kissé sötétebb lesz, de egy kis plusz cukor hozzáadásával ugyanazt az ízt érjük el. 
 
Friss pirítóssal forrón tálaljuk!
 
Tipp:
Jótékony hatásairól az egészségsarok oldalán tudsz olvasni: falatnyielvezet.webnode.hu/egeszsegsarok/miert-is-szeretjuk-a-lilalevest/
 
Ha a koriandert egészben használjuk fel, tegyük fűszertojásba, így elkerüljük, hogy a vendék ráharapjon.
 
*A mustárt tegyünk a leveshez úgy, hogy előtte egy merőkanál levest tálkába teszünk, és abban oszlatjuk el, így biztosan nem marad csomós.