Sajtos-krémes krumplileves szalonnával

HOZZÁVALÓK:
4 szelet szalonna vékony csíkokra szelve
5-6 bögre víz
2 leveskocka
1/2 kiló burgonya meghámozva, felkockázva
1 vöröshagyma apróra szelve
2 ek. vaj
1/3 bögre liszt
1 dl tej
1 bögre reszelt sajt
1/2 pohár tejföl

bors
vegeta
őrölt kömény
+ 2 bögre víz
ELKÉSZÍTÉS:
Kevés olajon megpirítom a hagymát és a szalonnát, majd a hozzáöntöm a vizet, a leveskockát a fűszereket és a burgonyát is. Addig főzöm, amíg a burgonya majdnem puha, de még nem teljesen. Eközben a vajat felmelegítem, hozzáadom a langyos tejet és a lisztet apránként rászitálom. Összekeverem habverővel, és mikor a krumpli már majdnem kész, lassan belecsurgatom, közben folyamatosan kevergetem a szalonnás krumplit. További 10 perc alatt készre főzöm az ételt, majd beleforgatom a tejfölt is, amit egy evőkanál vízzel előtte habverővel krémesre verek. Így nem lesznek csomók a levesben. Apránként hozzáadom a sajtot is, majd újabb forrásig főzöm. 
A leves másnapra szinte főzelék állagúvá válik, ezért mikor kész, plusz két bögre vízzel higítom, egy csipet vegetával tovább ízesítem és mikor már teljesen kihűlt, hűtőben tárolom.