Bor, mámor, vacsora

Menüsor:

Fetás céklasaláta száraz olaszrizlinggel
Bárányborda fűszeresen karamellizálva bordeaux-ival
Barackos-bogyós joghurttorta habzóborral

 
Ebben a cikkben egy borvacsora menüjét fogom megosztani veletek, de először el kell hogy meséljem, milyen kapcsolatban is állok a borral. Az évek során a kapcsolatunk mondhatni hatalmas léptekben javult, az olcsó "leótól" egészen az argentin borok szagolgatásáig jutottam. Mert kezdetben azt hiszem mindenki úgy indul, hogy a bor olcsó és kólával elmegy, úgyhogy ha mindenki iszik én is. De aztán elkezdünk felnőni, újabb, minőségibb borokat kostólgatni a Balaton parton, és talán egy csodás illatú édeskés bor után az ember elhatározza, hogy kicsit - de csak egy nagyon kicsit - mélyebbre ássa magát a tudományban. 
Az én lelkemhez a hasamon át vezet az út, úgyhogy a hordókészítés és a tökéletes - teszem hozzá köpködős - borkóstolás nálam hamar unalmassá vált. Elkezdtem azonban megtanulni, hogy mi is számít jó bornak, honnan jönnék és ami nekem nagyon fontos, milyen ételekhez passzolnak. A salátákhoz Sauvignon Blanc, vagy egy zamatos olasz fehér, ázsiai ételekhez rizsling, bárányhoz bordeauxi vagy rioja. Hogy a gyümölcsös süteményekhez habzóbor illik, és hogy a jégbor ízét a fehércsoki adja ki igazán. És sorolhatnám nap estig, de receptek nélkül ezek mit sem érnek. Éppen ezért állítotam össze egy ízekben bővelkedő, zamatos menüsort, melynek minden fogásához más-más bort szolgálunk fel. 
Ahhoz azonban, hogy a fantasztikus estét ne rontsuk el, tudnunk kell egykét borszabályt. Például hogy különbség van fehér- és vörösboros poharak között is, hogy egy borvacsoránál minden bor új poharat kapjon, hogy a borospoharak mérete a tányértól kifelé növekedjen, és a sort egy pohár vízzel indítsuk. Ez rendkívül fontos, hiszen öblítés nélkül az ízek összekeverednek. Fontos azt is tudnunk, hogy a pohárnak sosem fogjuk meg a kelyhét, mindig a szárát vagy a talpát tartjuk. Előkelőbb alkalmakkor pedig egy plusz FEHÉR szalvétát is teszünk a tányér alá, hogy ha valaki csak a bort szeretné megízlelni, meg tudja törölni a száját, és ne kelljen az étkezéshez szánt, esetekben már maszatos szalvétát használnia. 
Ezen ismeretekkel felfegyverkezve, a borokat kellőképpen behűtve már csak főzőtudományunkon múlik, hogy hogyan is sikerül az este. Kellemes főzést és zamatos ízeket!