Tavaly ilyenkor már született egy cikk a karácsonyról, annak leginkább a gyomorkímélés volt a célja, hogy elkerüljük a hasfeszülést, a puffadságot és a hízást. Idén egy kicsit lazábbra fogtam az eco-clean táplálkozást és inkább a gourmet oldalon fogtam meg a gyeplőt, vagyis az ízlelőbimbók kényeztetését tűztem ki célul.
Meg kell jegyezzem, a szülőkkel és nagyszülőkkel karácsonyoztunk, aminek a menüsora közel sem ilyen volt, mint az itt található, de mégis jól laktam, és idén sem tagadtam meg a magyaros ételeket, de megpróbáltam mindenből csak egy kis keveset. Göngyölt hús, csupa rántott dolog, halászlé és hatlapos. Az alábbi fantasztikus ízeket inkábbazoknak ajánlom, akiknek nem repült a töltött káposzta a szájába, és nem szolgálták ki az ünnepek alatt. Akiknek igenis főzniük kell, de idén egy kicsit különlegesebb ételeket szeretne készíteni a családjának.
Kezdésnek rögtön mesélnék is kicsit a hozzávalókról. Én Ausztriában élek, ott egyik hozzávaló beszerzése sem okoz gondot, ám kicsit magyar fejjel gondolkozva azt kell mondjam, talán érdemes már az ünnepek előtt is körbenézegetni, hogy megtaláljuk időben a legillatosabb gránátalmát és az akciós fetasajtot. (Sparban és Tescoban érdemes nézelődni). A gránátalma tökéletes ital a sertés ételekhez, hiszen gasztronómiai alapszabály, hogy a vörös húsokhoz a vörös színű italok passzolnak. Legyen szó borról, üdítőről vagy egyéb szeszes italról, mint akár a mimóza-koktél. Előételnek azért választottam sajtos salátát, hogy kissé a római hagyományokat teremtsem meg az asztal körül, hiszen azok az étekzések tényleg a pompáról és az ízekről szoltak. A sütőtök karácsonyi hangulatot teremt, a cékla pedig minden egészéséges hatása mellett elősegíti az emésztést is, ami a vacsora után még jól jöhet.
A főétel sertéshúsból készül, a beszerzésnél nem lehet probléma, ám nálunk mindig meg a köret-vita. A főtt krumpli unalmas és hétköznapi a rizst csak a fele csapat szereti, a hasábkrumpli pedig maga az ördög az én konyhámban. Párolt zöldség sem lenne rossz, de egy mártásos fogást nagyon nehéz úgy tálalni, hogy a zöldségek ne ázzanak el, ezért vettem a bátorságot, és olyan köretet választottam, ami akár előételként is megállná a helyét. De hát egyszer van egy évben karácsony, miért ne?! És ha már engedünk a kísértésnek, akkor desszertből sem tálalhatunk előresütött linzereket... Egy mascarponekrémes lepény omlós málnával viszont már sokkal ünnepibb hangulatot teremt. És ha ezt végignézz és ízléses karácsonyi terítékkel tálaljuk (fehér, zöld és piros árnyalatokban) akkor észrevesszük, hogy az erdőt is becsempésztük az ünnepi asztalra. A gomba, a málna, a vörös ital és a porcukor szinte festői erdei tájat varázsol nekünk. vagyis varázsolunk mi, a szeretteinknek. De ezt már csak az értheti, aki a tálalásnál tart! Kezdjünk is bele!
A receptek a fenti menüsorban találhatóak, a külön fogások mindegyike élő link!