Bulgur, India aranya
Mi is az a bulgur?
A bulgur, vagy másnéven bulghur nem más, mint a nyers búzaszemek őrölt változata. A rizsszem nagyságától egészen a morzs nagyságúig megtalálható, mindenki kedve szerint választhat.
Ez az eljárási folyamat Indiából, és Kelet-Európa bizonyos országaiból származik, ahol leginkább a rizst helyettesítették vele. Bizonyos ásatásokon talált feljegyzések szerint, már több mint 5000 éve is ezzel dúsították étkeiket Mezopotámiában.
A bulgur nem csak retró azonban, hanem nagyon hasznos is, hiszen glikémiás indexe kevesebb mint a fele a rizsnek, így hosszan szívódik fel a szervezetünkben, elég energiát biztosítva egész napra. Emellett vasban, rostokban, E- és D vitaminban is gazdag, valamint felgyorsítja az anyagcserét is, így segítve a fogyókúrákat.
Remek alapanyag hideg salátákba, rizottó-szerű ételekhez, levesbetétnek és az édes változata akár a híres-neves "tejbepapit" is helyettesítheti.
A bulgur elkészítése
Mondhatom, a bulgur elkészítésénél nincs is egyszerűbb a Földön. Két fontos dolgot kell róla tudni csupán.
1) Egy bögre nyers bulgurból két és fél bögre főtt lesz
2) Egy bögre bulgurt két bögre forrásban lévő vízbe kell beletenni, és a tűzről levéve, fedő alatt 7 percig pihentetni.
ÉS ENNYI! Nem kell kevergetni, nem kell pirítani, nem kell csinálni semmit, csak kivárni a hét percet, aztán ízlés szerint sóval, borssal vagy vegetával ízesíteni.
Édesszájúak figyelem!
Ha a bulgurt mézes tejben csináljuk, remek vacsit kaphatunk, amit aztán fahéjjal cukorral vagy kakaóval megszórva tálalhatunk. Ízletes, mégis egészséges és gyomorkímélő finomság! Érdekesség, hogy az arab iskolákban szinte mindennapos uzsonna az úgy nevezett édesbulghur.
A bulgur főételként
Ha a bulgurt, mint főfogást szeretnénk tálalni nincs más dolgunk, mint a kedvenc alapanyagainkat apróra szelni, márkázott vajon lepirítani és beleforgatni a már elkészült bulgurba. Íme három a kedvenceim közül:
Husisverzió alapanyagai 1 bögrés verzióhoz:
20-30 dkg maradék sült husi vagy szárazabb pörkölt
15-20 dkg brokkoli
1 kisebb fej vöröshagyma
3 répa julienre szelve
15 dkg márkázott vaj
A hagymát apróra szeljük és a vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a répát és pár perc pirítás után az APRÓRA vágott brokkolit is beleforgatjuk a hússal együtt. Mikor már a répa és a brokkoli is puha, tűzről levéve fedő alatt további 5 percig párolom, majd hozzáforgatom a bulgurt is. Magában is tökéletes fogás, de akinek még hiányzik valami, egy kis vízzel és citromlével higított joghurtot is a tányér szélére tehet.
Vegaverzió alapanyagai szintén egy bögre nyers bulgurhoz:
3-4 sárgarépa
2 marék karfiol apróra szedve
1,5 bögre lilakáposzta apróra vágva
4 gerezd fokhagyma
15 dkg márkázott vaj
1 púpos ek. cukor
A vajban óvatosan lepirítjuk az apróra vágott fokhagymát, majd a répakarikákat (én még a karikákat is feleztem) és a lilakáposztát hozzáadva 8-10 percig pirítom. A cukrot beleforgatva további négy perc alatt tökéltesen karamellizált zöldségeket kapunk, amihez aztán a karfiolt is hozzáadjuk és megpirítjuk.
Fontos, hogy én fagyasztott karfiollal dolgoztam, de ha valaki frisset szeretne használni, azt érdemes előtte leforrázni, vagy 5-10 percig előfőzni.
A kész zöldségmixet a bulgurba forgatjuk, és tálaljuk. Ügyeljünk arra, hogy mivel a zöldségek édeskés ízt kaptak a karamelizálási folyamattól, a bulgur egy kicsit több sót fog igényelni.
Mediterrán verzió egy bögrés bulgurhoz:
3 paradicsom felkockázva
maréknyi uborka felkockázva
maréknyi cukkíni felkockázva
1 szál újhagyma
bacon tetszés szerint
A bacont megpirítjuk magában (csak akkor használjunk egy parányi olajat, ha a bacon egyáltaln nem zsíros, mert különben túl szaftos lesz), rápirítjuk az újhagymakarikákat, majd a maradék zöldséget belefogatva addig pirítjuk, míg a cukkini meg nem fonnyad.
Sózott bulgurba forgatjuk, és egy kevés rozmarinngal ízesítjük. Fehérborral isteni.
Hasznos tipp:
Ha a bulgurra főételként tekintünk, legjobb barátja a petrezselyem, így bármelyik verziót is válasszuk, ne bánjunk csínján a petrzselyemmel.