Étlap a változókorban

Száz és száz cikket olvashattunk már arról, hogy mi is a változókor, mikor számítatunk rá, milyen tünetekkel kopogtat majd. Manapság már gyógyszereket és homeopátiás tablettákat gyártanak a tünetek enyhítésére, ám a kétségbeesett nők többsége elfelejt valamit. 
A változókor mindig is jelen volt, és korábban is kezelték valahogy. Ez pedig hogy máshogy történhetett volna, mint az étrenddel. A nők már a maják idején is tesztelték, hogy milyen növények, milyen ételek hatnak pozitívan a változó testre, és hogy mi is segít nekik a hőhullámok és súlygyarapodás megakadályozásában. Az orvosi angyalgyökér, ismertebb nevén női gingseng például az észak-európaiak konyhájában már évezredek óta jelen van, hiszen nem csak a gyomorbántalmakban segít (virága), de a hőhullámokat is enyhíti(gyökere).
 
Ha valaki egy bizonyos panaszára szeretne diétázni, a legfontosabb, hogy tisztába legyen, mire is van szüksége a szervezetének. A változókor ideje alatt a nők ösztrogén szintje csökken, több Omega-3 zsírsavra, E-vitaminra van szükségük, a kalcium és bór pedig elengedhetetlenné válik a mindennapokban. 
 
I. Kalcium
A nőknek negyven év felett naponta minium 1200 mg kalciumra van szükségük, hiszen a változókorban nő a csontritkulás kockázata is. Ám szerencsénre a kalcium számos helyen előfordul a mindennapi étrendben is. Többek között a brokkolifalatnyielvezet.webnode.hu/levesek/brokkolis-feherbab-kremleves/, spenót, tej, magvak, például a szezámmag és az aszalt füge is. (Nem mellékesen a füge a hüvelyszázazságon is segít, és afrodiziákumként is hat.)
Ne feletkezzünk meg arról se, hogy a tejtermékek változatos fogyasztása nem csak a kalciumforrás alapja, de egy súlycsökkentő diéta remek alapja is. 
 
II. Omega-3 zsírsavak
Mindenki tudja, hogy a halfélék a legjobb Omega-3 zsírsav források, ám ez meglehetősen drága mulatság. A lazac, szardínia, kardhal és garnélarák tökéletes alapja lehet egy változókorba lépő nő számára, ám aki vékonyabb pénztárccával megy bevásárolni, annak sem kell lemondani az omega-3 jótékony hatásairól. A lenmag, illetve lenolaj például tökéletes lehet a halfélék kiegészítésére, de a búzacsíra is gazdag a zsírsavakban. 
Tudósok kimutatták, hogy a negyven év feletti nők körében folyamatosan Omega-3 diétán résztvevő nők változókori tüneteik enyhültek. Ehhez egy 40-50 év közötti nőnek napi 6-8 gramm Omega-3 olajra van szüksége, melyet a következő módokon tud a szervezetébe vinni:
- 7 darab dió
- 10 dkg tonhal
- 20 dkg főtt bab
- 1 tk. lenmagolaj vagy lenmagliszt
 
III. Vitaminok
C-vitamin: Megannyi pozitív hatása mellett, a C-vitamin képes minimalizálni a vizelettartási gondokat, és a hőhullámokat is, éppen ezért a negyven feletti nők sem feletkezhetnek meg erről a létfontosságú vitaminról. A narancs, vérnarancs és gránátalma például remek alapot adhat egy gyümölcspudingnak, vagy akár a kalciumban gazdag joghurtot is feltuningolhatjuk vele.
Emellett az aszalt gyümölcsök is remek C-vitamin források, ráadásul így a napi nassolást is egészségesen tudjuk kielégíteni: a füge és sárgabarack például remek választás.
 
E-vitamin: Ez a vitamin szinte elkerülhetetlen, hiszen a bőr szépsége mellett figyel a testsúlyunkra is, és enyhíti a hőhullámok tüneteit. Az avokádó, fejes saláta, mazsola, tojássárgája és búzacsíra természetes E-vitamin forrás, és emellett az idegrenszerre is jó hatással vannak, így a hangulatingadozást is kordában tartják. 
 
Ha a fent említett alapanyagokat belecsempésszük a mindennapi étrendben, a változókor tünetei sokkal elviselhetőbbek lesznek, ráadásul egészségesebb életet is élhetünk. Természetesen vannak olyan dolgok is, amiket jobb, ha elkerülünk. Ilyenek például a sós ételek, a koffein és az alkohol is, ami lebontja szervezetünkben a C- és E-vitaminokat, és a zsírokat is elraktározza. A száraztésztákat barnarizsre és teljeskiörlésű termékekre cserélhetjük, a cukros italokat pedig zsírégető italokra, melyek napi fogyasztása segít a felesleges kilóktól való szabadulásban.