Kuszkusz gombócok változatosan

ELŐSZÓ:
Ahogy azt már korábban olvashatáttok itt, a kuszkusz elkészítése pofon egyszerű és olyan sokmindenre fel lehet használni, hogy leginkább csak a fantáziánk szab határt. Leginkább salátaként szokták megfőzni, de remek köret és a mostani receptben remek húspótló is, hogy elkészítsük az arab kuszkusz gombócot. Lényege, hogy végy egy kis kuszkuszt és mindent amit szeretsz, keverd be sajttal és tojással és kész is. Én most egy táblázatban szeretném összefoglalni, milyen variációk is vannak, a recept alján pedig elárulom a kedvenceimet is.
 
 
Alapíz
1. segédanyag
2. segédanyag
főtt vörösbab
spenótlevél
darált dió
májkrém
reszelt répa
reszelt citromhéj
halpástétom
franciasaláta zöldség
kockázott paradicsom*
pirított darálthús
sült cékla
fokhagymakrém
főtt, paszírozott répa
sült fokhagyma
reszelt alma 
főtt borsópüré
reszelt tök
sült csirkemell darabkák
 
*: Ha kockázott paradicsomot használunk, figyeljünk, hogy előtte jól lecsöpögtessük.
ELKÉSZÍTÉS:
15 kisebb gombóchoz körülbelül egy kisebb bögre (1,5 decis) kuszkuszt készítünk el három deci vegetás vízben, majd félretesszük hülni. Ennyi gombóchoz nekem három tojásra és 15 deka reszelt sajtra volt szükségem, de mindig a massza állagától függ. Aki már csinált valaha hagyományos magyar fasírozottat, az tudja, hogy egy a lényeg: álljon össze.
Az alapízt a két választott segédanyaggal botmixerrel vagy villával/krumplinyomóval kissé szétzúzzuk (ízlés szerint ki mennyire darabosan szereti) majd hozzáadjuk a kuszkuszt. A tojásokat és a sajtot apránként adjuk hozzá, mindig jól forgassuk át, és mikor már kezd a kezünkben gyúrható lenni, elkezdjük a gombócok gyártását. Én még zsemlemorzsában is megforgattam, nehogy szétessenek, majd sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, és alaposan lekentem olajjal. 160 fokon 45 perc alatt egy forgatással meg is sültek. 
Amire figyelni kell még, hogy a gombócok melegen könnyen szétesnek, ezért érdemes csak langyosan kiszedni a tepsiből. 
TIPP:
A kuszkusz-ellenesek legtöbbször a szárazsággal indokolják ellenszenvüket, és ennek helyt is adok, hiszen a gabonaféle egyáltalán nem tartalmaz káros olajokat, amik megtapadnak az emberi szervezetben. Aki pedig nem nagyon szereti a szárazabb falatokat, azoknak különböző önteteket javasolok, mint a kapros joghurt, vegetás tejföl, fehérboros tejföl, BBQ szósz, csípős ketchup stb....
KEDVENCEK:
Számomra a főtt babos - spenótos jött be fokhagymakrémmel és vegetás tejfölszósszal, és legközelebb a májkrémes - sült fokhagymásat fogom kipróbálni csirkedarabkákkal, hogy a húskedvelő ismerőseim is megkóstólják. 
 
Jó próbálkozást, jó étvágyat!