A fogyni vágyók világában gyakran találkozhatunk olyan téveszmékkel, miszerint a szénhidrát maga a gyilkos kilók vezére, és ha nem eszünk belőle, heti több kilót is leadhatunk. Ám még mielőtt keresztrefeszítenénk a szénhidrátokat, jobban tennénk, ha alaposabban megismerkednénk velük.
SZÉNHIDRÁTSZEGÉNYEN
Mostanában az úgy nevezett low-carb, vagyis szénhidrátszegény diéta is napvilágott látott, és a fenti tévhiteknek köszönhetően nagy sikernek is örvend a diétázók körében. Ám tudnunk kell, hogy a szénhidrát nem maga az ördög, sőt, igenis fontos összetevő a napi táplálkozásban.
A szénhidrátokból nyerjük ugyanis az energiánkat, mely az agy és a testünk működésért felelős. Így ha ezt megtagadjuk magunktól, a levertség, fáradság, izomgyengeség tüneteivel kell szembenéznünk. Ha pedig valaki egy ilyen diéta mellett még edzeni is eljár, az a teljes kimerültség veszélyével fenyegeti testét.
1 gramm szénhidrátot 4,1 kalóriának számolhatunk, így egy 1 dkg-os kenyér körülbelül 410 kalórának felel meg. Az alapfeltevés, miszerint a szénhidrát nem tesz mást csak hízlal, valóban igaz, ám csak bizonyos fajtájuk. A szénhidrátokat ugyanis két csoportra oszthatjuk:
ROSSZ, VAGYIS EGYSZERŰ
Rossznak nevezhetünk egy szénhidrátot, ha hasznos tápanyagokat nem tartalmaz, viszont gyorsan ég el. Ez azért lehet veszélyes, mert az égési folyamat során megemeli a vércukorszintünket, ám ez csak pillanatnyi reakció. Mikor egyszerű szénhidrátokat fogyasztunk, a gyors égési folyamat miatt nagyobb a kockázata, hogy az elfogyasztott étel zsírrá alakul.
Rossz szénhidrátforrások: cukor, fehérliszt, fehér rizs, csipsz, kukoricapehely, sör, feldolgozott pékárúk, mint a perec, keksz, lángos, tekercsek és batyuk.
Mivel ezek az ételek hasznos tápanyagoktól mentes, fogyasztásuk után a szervezetünk nem lakik jól, így az agy éhségérzettel kényszerít majd bennünket, hogy újabb adagokat vigyünk be a szervezetünkbe. Éppen ezért ha barnakenyérből csináljuk meg ugyanazt a szendvicsek, egy is elég, míg fehérkenyérből gyakran hármat is el tudunk majszolni.
JÓ, AZAZ ÖSSZETETT
A vitaminokban, ásványianyagokban és rostokban gazdag, lassú felszívódású szénhidrátokat nevezzük öszetett szénhidrátoknak, melyek hossantartó jóllakotság érzését keltve többek között az éhségérzetet is csökkentik. Hasznos tápanyagtartalmának köszönhetően számos területen látják el szervezetünket fontos alapanyagokkal, és mivel lassan szívódnak fel, a zsírrá alakulás kockázata is alacsonyabb.
Jó szénhidrátok: gersli, tök, babfélék, karfiol, káposztafélék, quinoa, köles, lencse, teljeskiörlésű és fekete kenyér.
Ezeket a tényeket ismerve már magunk is sokkal egészéségesebb ételeket tudunk elkészíteni, anélkül, hogy éheztetnénk a szervezetünket. Ám fontos, hogy az összetett szénhidrátok halmozása sem megfelelő diéta, hiszen mindennek alapja a mértéktartás. Így hiába töltjük barnarizzsel a töltött káposztát, ha azt kenyérrel fogyasztjuk, nem segítjük a diétánkat.
Válasszunk felelősséggel és tartsuk meg az egyensúlyt!