Britt pásztorpite
TÖRTÉNTET:
Isten áldja a királynőt, amiért a brittek egyik nemzeti ételét, a tradicionális shepherd pie receptjét megosztotta az európaiakkal. A csodálatos szigetországi finomság nem más, mint egy jénai szaftos hús és zöldség, a tetején fűszeres krumplipürével összesütve. Már a gondolatától éhes lesz az ember. Éppen ezért osztom meg ma ezt a receptet az olvasokkal, ám hogy semmi ne legyen egyszerű, tettem bele egy kis csavart. Mivel az eredeti recept szerint nincs benne tészta, ezért a tradicionális fogást kannállal szokás enni a kisebb méretű sütőedényekből, ám én egy jobban kezelhető verziót készítettem, vajas tésztával.
HOZZÁVALÓK:

tésztához:
200 g olvasztott margarin
3 tojás
1 dl olaj
2 tk. sütőpor
1 dl víz
1 ek. só
kb. 3 bögre liszt
töltelékhez:
500 g bármilyen főtt, sült, grillezett hús
450 g fagyasztott zöldség tetszés szerint
só, bors, paprikapor, fokhagymapor
1 pohár tejföl
2 fej vöröshagyma
1 dl olaj
ELKÉSZÍTÉS:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, és homogén masszává gyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy minden margarin más, így a liszt mennyisége mindig változó. Ha már jól gyúrható a tészta, egy kevés plusz liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük.
Ezalatt a töltelékhez szükséges olajat felhevítjük, és megdinszteljük benne a hagymát. Mikor már aranybarna, a lecsontozott húst, a zöldségeket és a tejfölt is beleforgatjuk, majd a fent már említett fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük. Én nem spóroltam a fokhagymaporral.
Mikor már a tészta kész, egy éles késsel kettéválasztom, és mindkét bucit lisztes sodrófával kinyújtom. Mindkét fél legyen egy kicsit nagyobb a kívánt tepsi méreténél, hogy a végén kereket tudjunk formálni. Egy kiolajozott tepsibe óvatosan belerakjuk az egyik tésztát, majd beleönjük az összes töltelétet , és a másik tésztával befedjük. A tepsi peremének mentén levágjuk a felesleges tésztát, majd a széleket óvatosan benyomkodjuk a tepsi pereméhez, hogy ne tudjon kijönni a hús. Villával megszúrkodjuk a tetjét, majd 160 fokon előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
TIPP:
Egy felvert tojás vízzel higítva tökéletes színt adhat a tészta tetejének, ha félúton megkenjük vele.