Currys répa vegetás rizságyon

Hozzávalók 4 személyre:
4 – 6 nagyobb, friss répa hámozva és karikázva
3 ek. márkázott vaj
2 dl főzőtejszín
currypor ízlés szerint
csipet só
 
Köret:
Ha a rizst vegetás vízben főzzük, a szárított zöldségek kiemelik a curry pikantériáját. Ügyeljünk, hogy a rizs ne főjön túl, hiszen a répás feltét is pépes.

Elkészítés:
A répákat megmossuk, meghámozzuk és vékonyan karikázzuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd a répákat megpároljuk rajta. Ha kell, egy kevés vizet is adhatunk hozzá. Vigyázzunk, hogy a répa ne piruljon oda, mert az elnyomja a curry ízét. Párolás közben, folyamatos kóstolgatás mellett adagoljuk a curryport, míg a répa édes ízét át nem veszi a pikáns keletei fűszer íze. (Kb. 2 evőkanál) Mikor már a répa átmegy a villapróbán, vegyük le a tűzről, óvatosan keverjük bele a főzőtejszínt, adjuk hozzá a csipet sót, és újabb 5 percig főzzük, míg sűrű masszává nem válik. Akkor az étel felét turmixojuk pürévé, míg a másik felét krumplinyomóval pépesítjük, de ügyeljünk, hogy nagyobb darabok is maradjanak. A pürét visszatesszük a serpenyőbe, és kicsit lepirítjuk.

Tálalás:
A forró rizsre kis kupacban currys répát teszünk, a tetejét pedig frissen vágott zöldfűszerekkel díszítjük.

Tipp:
A maradék répás feltét pürésítve tökéletesen felhasználható mártogatósként egy délutáni pókerpartin.