3 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej lilahagyma apróra vágva
2 fehérrépa szintén darabolva
2 sárgarépa szintúgy
3 gomba reszelve vagy aprítva
5-8 levél friss spenót széttépve vagy felvágva szára nélkül
3 dl. paradicsomlé
1 púpos mokkás kanál csípős pirosarany vagy egyéb csípős tetszés szerint
vegeta
bors
2 tk. fokhagymakrém vagy további 1 gerez
2 tk. gyömbérpor
1 leveskocka
1 csipet cukor
1 csipet kurkuma
3 bögre vöröslencse forró vízzel átmosva
4 dl víz
ELKÉSZÍTÉS:
A fokhagymát, lilahagymát és fehérrépát kevés olívaolajon megpirítjuk, majd a többi zöldséget is hozzáadjuk. A fűszereket egyesével belekeverjük és közepes lángon pirítjuk, ügyelve arra, hogy ne égjen le, mert a kurkuma megkeseredhet. Mikor már az ízek jól összefőttek, és a zöldségek is átpirultak, hozzáadjuk a paradicsomlevet és további 15 percig fedő alatt pároljuk, néha megkeverjük.
Mikor már minden zöldség megpuhult - leginkább a fehérrépára kell figyelni - hozzákeverjük a vöröslencsét is, majd pár perc pirítás után a vizet is hozzáöntjük és közepes lángon addig főzzük, míg a lencse ketté nem válik és meg nem puhul. Ezalatt a víz is elfő, és egy krémes ragut kapunk pikáns keleti fűszerekkel. Aki az édesebb ízeket kedveli, egy kis ketchuppal is felfőzheti, így a fűszereknek leginkább csak az illatuk marad meg.
TIPP:
Én serpenyőben kezdtem, és mikor már a paradicsomlé is benne volt, és a zöldségek megpárolódtak, fazékba tettem át, hogy a lencse nagyobb hőt vehessen fel, és hogy a fűszerek párolódásához is nagyobb teret kaphassunk. (Minél több levegő szorul a fedő alá, annál több gőz keletkezik, így az illatok belefőnek az ételbe.)