Mei Fun - Szingapúr tésztája -

HOZZÁVALÓK:
1 egész csirkemell csíkokra szelve
2 gerezd fokhagyma
1/2 bögre sárgarépa, cukkini, kínaikel és hüvelyes cukorborsó
1 ek. citromlé
1/2 bögre szójaszósz
1/2 bögre teriyaki szósz
2x1 tk. csilipor
3 ek. currypor
 2 ek. pirospaprika
3 tk. gyömbérpor
1 ek. méz

bors
1 csapott mk. kurkuma
2x1 dl olaj
4 tojás
250-300 g üvegtészta
ELKÉSZÍTÉS:
A szingapúri take-out vagyis az úgynevezett "elviteles" étel mára már mondhatni a nyugati kultúra egyik legfelkapottabb fogása, hiszen csodás ízeivel, csípős-ropogós zöldségeivel és mégis mézes illatával elvarázsol mindenkit. Ezt a keleti egytálételt négy lépcsőben kell elkészíteni, ezért én is így osztom majd fel a receptet. Bár sok hozzávalót igényel, mégis gyors és egyszerű, mondhatni elronthatatlan. 
I. lépés: a csirkemell
A kifilézett, majd tetszőleges méretre felvágott csirkemellett egy dl olajban kissé megpirítjuk, egy csipet sóval és másfél evőkanál curryporral fűszerezzük. Mikor már megsültek, levesszük a tűzről, és pihenni hagyjuk. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg könnyen mosható wokban süssük, mert a curry képes mindent megfogni. Ha mégis besárgulna az edény, azon már csak a Domestos segít. :/
II. lépés: zöldségek
Egy evőkanál olajat felforrósítunk (akár az előző edény is megfelel rá, ha ki tudjuk valahova tenni a csirkemellcsíkokat) és a felkarikázott répát elkezdjük rajta pirítani. Mikor már kissé megizzasztottuk, a cukkinikarikák és az összes többi zöldség is mehet bele, a fokhagyma zúzva, só, bors és egy evőkanál curry. Fedő alatt 10 percig pároljuk, majd a teriyaki szósz felét is beleöntjük és további 10-15 percig pároljuk, amíg minden meg nem puhul. 
III. A szósz
A szójaszószt, a teriyaki szósz másik felét, a csiliport, gyömbért, mézet, kurkumát, citromlevet egy kis edényben összeöntjük, és addig kevergetjük, míg homogén állagú nem lesz. Itt a kóstolás elkerülhetetlen, mert ügyelnünk kell a csili és a méz egyensúlyára, nehogy édességet, vagy pokoli tüzet kreáljunk. Amire érdemes figyelni, hogy a gyömbér megkeseredhet ha túlsázba visszük, ezért azzal bánjunk csínján. Ha a szósz enyhén csípős, és íze markáns, akkor pont kellemes ízvilágot fog adni a megannyi zöldségnek és a csirkének. 
IV. A tészta és az összeállítás
Az üvegtészta elkészítése pofon egyszerű, ugyanis a kész száraztésztát annyi előre felforralt vízbe tesszük, hogy azt ellepje, és fedő alatt 10 percig hagyjuk pihenni. Tehát nem is kell főzni! A tíz perc leteltével leszűrjük, és már kész is. Ehhez a tésztához adjuk a zöldséget és a csirkemellett és lassú tűzön forgatni kezdjük. A szószt is apránként hozzáöntjük, ügyelve arra, hogy le ne égjen. Mikor már minden alapanyag összekeveredett, a tűzhelyet közepes fokozatra állítjuk, és a négy tojást egyenként hozzácsapva folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk, míg a tojások is meg nem sülnek. Ezt követően a tűzről levéve még további 5-8 percig kevergetjük, hogy elkerüljük a csomósodást. Fontos, hogy ha az ételt nem rögtön tálaljuk, kihűlésig gyakran kevergessük, mert a tészta és a tojás a mézes szósz hatására ragacsos állagúvá vállhat. 
 
Jó étvágyat!