Misr Wat - vöröslencsepörkölt
HOZZÁVALÓK 3-4 adaghoz:
kevés olaj
1 lilahagyma apróra vágva
1 vékony szelet gyömbér reszelve (egy mk. porral is helyettesíthető)
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 ek. berbere (lásd itt)
1 bögre vöröslencse
5-6 paradicsom kockázva
2 bögre húslé (leveskockából 1, 1/2 leveskockából)
só, bors
görögjoghurt és petrezselyem a tálaláshoz
ELKÉSZÍTÉS:
Az olajon lepirítjuk a lilahagymát és a fokhagymát, majd mikor már mindkét hozzávaló puha, a berberét és a gyömbért is hozzákeverve, a lencsét óvatosan beleforgatva további 2 percig pirítjuk. Mikor már a lencse teljesen összekeveredett a fűszerekkel, a paradicsomkockákat is hozzáadjuk és közepes lángon összefőzzük, közben apránként a húslét is beleöntjük. Fedő alatt, néha megkeverve 25 percig főzzük. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, ha pedig a lencse további folyadékot kíván, vízzel vagy natúr paradicsomlével higítjuk. Mikor már minden szem szétnyílt, és meg is puhult, hozzákeverünk egy kevés friss petrezselymet, és joghurttal tálaljuk.
TIPP:
A vöröslencse állaga teljesen más, így áztatást nem igényel, ám közvetlenül a felhasználás előtt érdemes egy kicsit átmosni, hogy a keményítő leoldjon róla, így elkerülhető a felfúvódás